72: mina femton minuter?

Igår hände nånting magiskt som jag fortfarande inte har hittat en förklaring till. Jag brukar mest befinna mig på andra sidan av "Alla bloggar"-registret på bloggtoppen.fi, typ halvvägs ner, runt plats 75. Igår befann jag helt plötsligt mig — eller ja, okej, min blogg befann sig; allt annat skulle ju ha varit riktigt märkligt — på elfte plats! Elfte! Hur gick detta till, vad var hemligheten? Nu har bloggen fallit ner till plats 49; antar att den är på väg neråt mot den sjuttio-baserade normen. Äsch då. Det var kul så länge det varade. Och aningen nostalgiskt! Har inte haft en populär hemsida/blogg sen slutet av nittiotalet, haha. (Uff, jag är så gammal.)
Publicerad 11.07.2011 kl. 13:38

71: snyft

When I'm 80 years old and sitting in my rocking chair, I'll be reading Harry Potter. And my family will say to me, 'After all this time?' and I will say, 'Always.'
– Alan Rickman

(Åh gud det kommer bli en sån jävla tjutfest.)
Publicerad 10.07.2011 kl. 23:32

70: berberis 2002Igår har jag gått igenom gamla negativ och skannat en del bilder. Ibland lyckades scannern inte pricka varje frame helt rätt, men ibland tyckte jag att det inte gjorde nånting.

Mammas scanner är utrustad med en sån där negativ-skannings-feature som visade sig fungera (mestadels) alldeles ypperligt och jag tänker att jag ska aldrig mer, eller åtminstone väldigt sällan, beställa papperskopior då jag framkallar filmrullar i framtiden. Det är ju ofta så otäckt dyrt att framkalla filmrullar men om man bara beställer negativen så sparar man säkert en slant!

Usch så mycket svengelska det var i det här inlägget. Jag är en sån som annars retat mig lite på att det postades en "tutorial" för en tid sen på ratatas framsida, svenska varianter på samma ord är t.ex. anvisning, instruktion, eller handledning. Det är ganska ofta jag snappar upp engelska ord i alla sorters media (vare sig det är officiell eller inofficiell sådan) och blir varje gång förbryllad över att vi tycks ha sån dålig självkänsla att vi måste ta till engelska låneord för att inte riskera att uppfattas som ålderdomliga och omoderna. Jag är helt med på att svenskan utvecklas och allt det, men kanske inte till svengelska.

Men så vad heter då "feature" på svenska? Och "frame" i film-sammanhang? Jag har inte en blekaste aning ens.
Publicerad 10.07.2011 kl. 17:01

69: siamese dream

Vaddå "inga hobbies", Linnea? Du har ju hur många som helst! Det är inte roligare än vad man gör det, et.c. Det är också mer roligt om man är två. Detta har jag klart och tydligt tagit i beaktande —

Men det där var igår morse, denna morgon har jag inte tid att vara varken uttråkad eller rastlös. Jag har inte ens tid att tvätta håret fast jag verkligen borde. På med hatten, snart fotodags!
Publicerad 07.07.2011 kl. 09:46

68: minoltan min

Eftersom jag inte hittade lämpliga ersättningsbatterier till de gamla kvicksilverhaltiga jag nämnde i mitt förra inlägg så har jag istället lagt in fyra stycken mindre batterier staplade två-och-två i min kära 70-tals Minolta. Batterilamporna lyser och allt tycks vara finemang! Fatta! FINEMANG!! (!!!!!) Enda risken är volt-mängden som nu är över dubbelt mer än vad som är tänkt. Filmen är inget större problem, har förstått att det är bara att ställa upp ASAn något steg över filmens egentliga ASA-tal för att undvika överexponering, vad jag oroar mig en gnutta för är att elektroniken i kameran inte ska klara av denna överdrivna voltmängd. Men hittills verkar det lovande! Och på tal om volt så var det ganska exakt precis såna jag ville slå ett flertal av när batterilampan änligen lyste igen. Ahh, jag är så förbannat NÖJD. Jag var så trött och butter innan idag när inga affärer kunde erbjuda mig batterier i rätt storlek ens, men sen kommer jag hem-hem till Katternö och rådslår med pappa, gräver bland hans batterier, researchar på internet, och så fixar sig allt! (Peppar, peppar.) Skulle en sportkommentator titulera det här, tror jag denne skulle välja uttrycket "Fantastisk vändning", och jag skulle nicka instämmande och entusiastiskt. Sen skulle jag applådare och försöka göra vågen, t.o.m. själv, en arm i taget, om det är vad som krävs för att åstadkomma en vågrörelse.Jag vet inte, den är en sån där kamera som känns bra att hålla i helt enkelt. Den är enkel och liten och mitt exemplar är slitet och nött, men guuud så snygg den är i mina ögon. Helt underbar. (Alltså man är väl ändå estet, förstås!)

Jag är tillbaka i Katternö eftersom jag ska fota (dock ej med Minoltan) ett par klänningar imorgon vilka Ina sytt med fantastisk skicklighet och avundsvärd kreativitet. Ja, ni får läsa mer om det på hennes blogg! Det kommer antagligen bli en lång dag och jag har inte sovit speciellt mycket förra natten så jag borde verkligen komma mig i säng. Mitt dygn är upp-och-ner som vanligt men nu är jag faktiskt otroligt trött. Men framför allt nöjd. Hurra!

Till den som hävdat att materiella prylar inte gör en lycklig: LOL FU!
Publicerad 07.07.2011 kl. 01:33

67: framtida resor, forntida batterierIgår bokade vi resebiljetter och idag har vi beställt nya pass. Om allt går som tänkt flyger vi ner till Litauen om ett par veckor och luffar upp tillbaka till Finland, genom de baltiska länderna. Vi tar bara handbaggage med oss så det betyder minimal packning, d.v.s. Utmaning Deluxe, men jag tror att jag äntligen börjar ha ganska på klart vad jag ska ta med mig. Största dilemmat för stunden är vilken kamera jag ska ta! Vill helst ta min Minolta Hi-Matic F men den är batterilös sen en tid tillbaka och jag vet inte helt säker var jag ska eller om jag ens kan hitta lämpliga ersättningsbatterier. Den är egentligen ämnad för kvicksilverbatterier men såna är förstås inte tillgängliga sen länge sen. Hoppas Clas Ohlsson löser dilemmat imorgon. Håll fingrar och tår, gott folk. Fingrar och tår. (Eller så fäller jag några av det sistnämnda.)

F.ö. var jag supersmart innan då jag petade på ovannämnda kamera, jag öppnade luckan utan att inse att jag hade redan laddat den med en filmrulle. Vet inte sen när. Hopps! Får väl hoppas på artsy-fartsy light leaks i bästa fall.
Publicerad 05.07.2011 kl. 23:45

66: fäboda

I lördags var vi till Fäboda en kvick sväng och jag doppade mig för första gången inte bara i år utan för första gången på två år...! Hade nästan glömt hur härligt havet är. 

Publicerad 04.07.2011 kl. 09:20

65: 3×3Jag fotade alltså en hel serie självporträtt igår natt. En klar fördel med att bo ut på landet, eller med att stundvis vistas där, är att man kan vara hur fjantig som helst utan att behöva vara rädd för att nån ska se en. Fast det känns ändå töntigt att alltid själv stå framför kameran. Borde hitta en modell, en musa.

Jag drömde för några nätter sen att jag hade en magisk kamera, den fotade i halvformat och jag hade just knäppt upp en filmrulle. När jag skulle ta ut rullen så kom istället ett par ark ut, ungefär i samma storlek som när man gör en A4:a kvadratisk, och jag blev först panikslagen för jag tänkte att negativen skulle förstås förstöras av ljuset, men så märkte jag att arken var färdigt behandlade positiv så det var ingen fara. (Mycket behändigt!) Varje ark hade plats för åtminstone 40 svartvita bilder och jag såg att de var fullständigt briljanta trots att de var så små; det var porträtt av människor jag aldrig träffat (jag minns att jag var lite fundersam även i drömmen över vem de var), det var trånga gränder, dansgolv och diverse interiörer. Och allt var på nåt vis supersnyggt. Jag tänkte förundrat "Har jag gjort det här? Har jag gjort det här?" och sen övergick min förundran till pur eufori. Gissa om jag var snopen då jag vaknade... buhu.
Publicerad 01.07.2011 kl. 16:27

64: noll-ett noll-ett


Den 1:a juli 2011, kl 01:01.

Jag har tänkt att jag ska försöka Flickra lite igen, publikt t.o.m. Det heter knappast "publikt". Pabblickli, ni vet. Jag har så gott som ett splitternytt konto, vilket jag skaffade när jag såg att man kunde registrera sig via Facebook och därmed inte alls behöver logga in via ett Yahoo-konto som man så sällan (nästan aldrig) använder att man inte nånsin är helt hundra på varken användarnamn eller lösenord och har ingen nytta av kontot förutom just för den saken att logga in på Flickr. Den tiden är numera förbi. Jag är så oförtjust i Yahoo att jag har nu också raderat mitt gamla konto, både på Flickr och på Yahoo. (Hejdoo!) Och det känns bra, förutom att jag min nöt inte sparade några kontakter innan så jag är helt kompislös. Bli min vän på Flickr, snälla. Jag heter linneamaria även där.
Publicerad 01.07.2011 kl. 03:27

63: från topp till tåAkleja, Akvileja, Duvblomma, Älvahandske.

Jag är ännu i Katternö och här finns inte så mycket annat att göra än att fotografera mammas blommor och paja (klappa snällt) katterna. Men det är inte så illa det heller. Jag har nästan fått färg på hyn nu, i flera omgångar har jag varit grisrosa i ansiktet i ett par dagar för att sedan mirakulöst blekna till min tidigare färg (eller ska man kalla det o-färg? Anti-färg?), men nu har jag ungefär samma hudnyans som andra människor har under vintern. "Hon är så blek att det är som att hon aldrig ens skulle ha sett solen", var det nån som sa om mig en gång, haha. Jag tyckte att det var att överdriva lite ändå — ni skulle ha sett mig under mina tonår då jag faktiskt försökte vara blek. Utav estetiska skäl, ähum. Numera bryr jag mig inte alls längre i att vara varken blek eller solbränd, det enda som känns lite jobbigt stundvis är att man bländar sig själv och säkert andra också de tjugo första gångerna man är barbent om somrarna.

Den återkommande observanta läsaren har kanske märkt att jag har en liten knapp uppe i högra hörnet nu för tiden, och det är alltså så att jag registrerat mig på Bloggtoppen.fi; kul med en finlandssvensk bloggportal, tycker jag! Ännu mera kul skulle det vara om fler registrerade sig där så det tycker jag ni alla bloggande ankdammsplaskare ska göra.

PS. För att få in något mera tå-relaterat hit också så kan jag nämna att jag har två par nya skor, yesss! Tack Prisma, tack mamma!
Publicerad 30.06.2011 kl. 18:01

62: gonatt

Nu har jag ingen iPhone men man kan ju låtsas lite ibland. Heh, precis som att Apple hade uppfunnit rundade hörn, ram och halvtaskig bildkvalitet.
Jag befinner mig i Katternö i skrivande stund, anlände hit igår kväll och den här dagen har varit lång. Jag somnade sent och vaknade mycket tidigare än vad jag är van vid, det känns som att jag varit på gång och språng hela dagen men det är nog inte riktigt sant — jag slappade t.ex. på Karins balkong med saft och cigg (och värdinnan själv då såklart) en stund — men jag har inte varit hemma speciellt mycket. Förrän nu inatt då. Jag kommer sova som en stock.
Publicerad 30.06.2011 kl. 02:31

61: tigli

Jag har förlagt mitt bankkort och mitt körkort, jag är 99% säker att de befinner sig någonstans i lägenheten men jag vet banne mig inte var. Det är så märkligt. I lördags när vi återvände från midsommarfirandet tog jag korten ur handskfacket i bilen, och sen vet jag inte vad som hände. Vi lämnade den mesta packningen i bilen så det är inte som att jag hade många väskor att släpa på ens, antagligen höll jag korten i handen och sen när jag kom in lade jag dem på något "smart ställe" som jag sedan helt och hållet raderat ur minnet. Åh, mitt förbannade minne. Jag memorerar automatiskt onödiga detaljer som vad varenda karaktär i en film eller tvserie jag någonsin sett heter, men att minnas vart jag lagt mitt bankkort och körkort, det bestämmer sig min hjärna att skita blanka fan i att lägga på minnet. Det är uppenbarligen något fel i konstruktionen.
Publicerad 28.06.2011 kl. 16:40

60: utan titel
Vi var ut på en promenad idag, kommer kanske fler bilder någon från det en annan gång. Kanske lite bilder från midsommaren också, de befinner sig på Jims kamera ännu och jag har inte ens kollat igenom dem så jag kan inte lova något.

Vi har haft två slöa dagar, men ändå under ytan så känner jag mig stressad och en gnutta panikslagen. På sistone har det känts som att jag alltid har fullt upp, trots att det är långt ifrån sant. Det krävs så lite för att jag ska känna mig jäktad och pressad, bläh. Det skulle vara okej om jag visste hur man ska hantera det, men det tycks vara ett knep som jag för länge sedan glömt bort. Nu för tiden låser jag mig bara, får hjärnsläpp och ingenting gjort. Jag har många mejl som borde skrivas och övriga många måsten som måste göras. Det är väl främst måstena som känns jobbiga, mejlen i sig är bara problematiska för att jag inte kan fokusera. Typ. Det är svårt att förklara. Jag vill t.ex. också skriva något här, i den här bloggen, om samma ämnen som var på temat i mitt föregående inlägg, men jag vet inte hur jag ska formulera mig eller uttrycka något över huvud taget. Jag ville redan skriva om det då innan, men jag kunde inte då heller så det blev en massa citat istället av folk som har uttryckt det bättre än vad jag själv förmår. Jag är bara så jävla trött och frustrerad på alla förbannade pissiga attityder och annat skit man får vara med om. På sistone har jag exempelvis stått ut med så in i helvetes många bögskämt utan att egentligen säga till för man vill ju inte vara den där som är sån, men nä-ä fy fan för det, jag har FÅTT NOG av att vara En Väluppfostrad Kvinna som håller tyst och god min; skulle en man protestera mot homofobi eller kvinnoförtryck eller smygracism skulle han inte uppfattas som varken gnällig, grälsjuk eller pms-drabbad, men en kvinna däremot, hon ses som A Crazy Bitch. Alltså det här är så idiotiskt att jag t.o.m. himlar med ögonen bara för att jag skriver om det. Det är så jävla absurt att när en man blir förbannad så blir han förbannad, men när en kvinna blir förbannad så blir hon "hysterisk". T.ex.

Suck.

(Jag har förresten skrivit ett inlägg tidigare om ämnen som delvis tangerar dessa, kan hända jag uttryckte mig aningen smidigare då eftersom då var jag inte ens arg.)

Det är väl bäst att jag tänker på annat och försöker få iväg lite mejl istället.
Publicerad 27.06.2011 kl. 02:09

59: läs!

What's the worst possible thing you can call a woman? Don't hold back, now. You're probably thinking of words like slut, whore, bitch, cunt (I told you not to hold back!), skank. Okay, now, what are the worst things you can call a guy? Fag, girl, bitch, pussy. I've even heard the term "mangina."

Notice anything? The worst thing you can call a girl is a girl. The worst thing you can call a guy is a girl. Being a woman is the ultimate insult. Now tell me that's not royally fucked up.

– Jessica Valenti, Full Frontal Feminism


"Why are you afraid of women?" I asked a group of men
"We're afraid they'll laugh at us," replied the men.
"Why are you afraid of men?" I asked a group of women
"We're afraid they'll kill us," replied the women.

– Margaret Atwood


A lot of people accuse feminists of thinking that all men are rapists. That's not true. But do you know who think all men are rapists?

Rapists do.

They really do. In psychological study, the profiling, the studies, it comes out again and again. Virtually all rapists genuinely believe that all men rape, and other men just keep it hushed up better. And more, these people who really are rapists are constantly reaffirmed in their belief about the rest of mankind being rapists like them by things like rape jokes, that dismiss and normalize the idea of rape.

– Db0: Feminists don't think all men are rapists. Rapists do.


I think we can all recognize that the “it’s a joke excuse” is the most dismissive, self-righteous loophole, created by those who refuse to examine their power, and assume they have not only the right to say whatever they want to people, but the right to control how other people react to what they have said.
– Loose Talk: You can take your “just joking” and shove it.


They make it seem like a social issue, like you see someone stand up on a talk show and say 'How am I supposed to explain to my child that two men are getting married?' Eh, I don't know, it's your shitty kid, you fucking tell him, why is that anyone else's problem? Two men are in love but they can't get married because you don't want to talk to your ugly child for five fucking minutes?
– Louis C.K.


If your idea of a role model is somebody who's gonna preach to your kids that sex before marriage is wrong and cursing is wrong and women should be this and be that, then I'm not a role model. But if you want your girls to feel strong and intelligent and be outspoken and fight for what they think is right, then I want to be that type of role model, yeah.
– Megan Fox
Publicerad 23.06.2011 kl. 15:31

58: internet, säg mig vem jag är och vad jag ska bli

Eftersom jag ännu funderar på vad jag ska bli när jag blir stor så gjorde jag nyss personlighetstestet på 41q.com, ännu en gång. Mitt resultat är samma som sist, vilket känns betryggande, att jag åtminstone har en fast och konsekvent personlighet och att lämpliga karriärval håller samma linje och inte studsar från bankdirektör till bilmekaniker. (Och angående båda de yrkena i kombination med mig själv: LOL!)
    "Din personlighetstyp:
    Tystlåtna, idealistiska tänkare. Vill tjäna mänskligheten. Strävar efter att leva upp till sina värderingar, som tenderar att vara omfattande och väl genomtänkta. Extremt lojala. Flexibla och avslappnade så länge de inte upplever att någon av deras grundläggande värderingar hotas. Oftast begåvade skribenter. Kvicktänkta, med förmåga att se nya möjligheter. Vill förstå och hjälpa andra.

    Karriärer som skulle kunna passa dig:
    Skribenter, artister, personalvetare, socialarbetare, svensklärare, bildlärare, förskole- och dagispersonal, präster, psykologer, forskare, fritidspolitiker, redaktörer, studievägledare, journalister, religionslärare."
Jag gillar i synnerhet att de föreslår "fritidspolitiker". Om jag någonsin blir aktiv inom politiken så ska jag försöka komma ihåg att bara vara så som en hobby!
Publicerad 22.06.2011 kl. 14:49
Linnea utan akut accent (dock med relativt grav dialekt), dilettant av årgång 1983, förtjust i loppis, kameror, katter och kaffe. T.ex., bl.a., o.s.v. Alla bilder som postas här är mina egna om inte annat noteras. limeamaria gmail com